Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2010 15:41 - Правителството "бори" ЯМ II
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2595 Коментари: 0 Гласове:
-1



Първият материал за новата 2010 година е продължението на диалога ми, ако това въобще е диалог, с т.нар. Комисия за превенция и противопоставяне на корупцията, към М С на РБ, с председател вице-примиерът и министър на вътрешните работи. Голямо име, голяма работа, никакви резултати. В краят на миналата година получих втори отговор от МИЕТ, които ми отговарят от името на тази комисия.
Честно казано не знам как да окачествя тези отговори от страна на инспектората към МИЕТ, защото епитети като наглост, дебелоочие, глупост и т.н. ми се струват недостатъчни. но за да не съм голословен Ви предлагам лично да се запознаете с поредният им хит (на трите снимки по-долу, за да ги прочетете кликнете на тях), в борбата с корупцията, а веднага след това и моят трети поред сигнал до тях.


image

image


image

Уважаема комисия!

 Във връзка с два мои сигнала до Вас, от 20 август 2009 и втори – вх. №94-Г-33/17.11.2009, за безпрецедентна корупционна практика в АЕЦ Козлодуй, свързана с въвеждането в експлоатация на нов вид ядрено гориво, получих писмо от г-жа Даниела Щрегарска, “За ръководител” Инспекторат към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, с Изх. № Т-94-Г-33, от 18.12.2009г.

НЕ СЪМ УДОВЛЕТВОРЕН ОТ ПОЛУЧЕНИЯТ ОТГОВОР поради следните причини:

  1. В него липсват аргументирани основания за отказа на комисията да се заеме с разследването и установяването на истинноста на подаденият от мен сигнал;
  2. В него не е отговорено по същество на поставени от мен въпроси, при предишното ми оспорване, на първият отказ на комисията да се занимае със случаят;
  3. В него се съдържат откровенни неистини и факти с невярно съдържание, целящи изопачаване на истината и умишлено потулване на безпрецедентната корупционна практика.

Поради тези и други причини ЗА ТРЕТИ ПОРЕДЕН ПЪТ ПОДАВАМ СИГНАЛ ДО КППК ЗА БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА КОРУПЦИОННА ПРАКТИКА В АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” ЕАД, СВЪРЗАНА С ВЪВЕЖДАНЕТО В ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА НОВ ВИД ЯДРЕНО ГОРИВО, СЧИТАНО ОТ 2004 ГОДИНА И ДО ДНЕС.

Ето и подробните ми основания за това.

В предишният ми (втори по ред) сигнал до Вас аз посочих конкретен пример на лоша практика от страна на Ръководител на Инспектората към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, г-жа Марияна Велкова да крие общо 5 (пет) на брой сигнали, по един и същи повод в годишният отчет на инспектората към МИЕТ (бившо МИЕ). Сигналите по същият повод са подадени в рамките на около една седмица, през месец юли 2008 г., от председател на комисия към 40-то НС, зам. председател на НД “Екогласност”, в-к “24 часа”, радио “Дойче веле” и от мен. Приложено Ви изпращам две електронни писма, искане от г-жа Велкова към мен и моят отговор до нея, изпратени в посоченият период и подтвърждаващи истинноста на подаването на сигнала. Останалите четири на брой сигнали се пoдтвърждават от последните два отговора на КППК до мен, изпратени ми от госпожите Велкова и Щрегарска, съответно. Въпреки неоспоримоста на тези факти в последният отговор до мен, от името на КППК, г-жа Щрегарска си позволявява по НАЙ-НАГЪЛ начин да се опитва да ме убеждава, че това не се е случило, като по този начин се опитва да оправдае умисъла в незаконните деяния на прекият си ръководител, г-жа Велкова. И тя (г-жа Щрегарска) прави всичко това, вместо да ми отговори на въпроса за предприетите административни и други наказателни мерки срещу своеволието на г-жа Велкова. Респективно, комисията също не ми е отговорила на този въпрос.

Освен това г-жа Щрегарска продължава практиката на г-жа Велкова да ми цитира един т.н. документ “Доклад № 12-00-743/15.08.2008”, изготвен именно на основание на горепосочените 5 броя сигнали, който отричал възможноста за порочна, корупционна практика, свързана с подмяната на ядреното гориво в АЕЦ “Козлодуй” ЕАД. Въпросният доклад не може да служи за такова основание, по няколко причини. 1-во той е изготвен от дирекция към бившето МИЕ, чийто ръководител тогава е бил един от основните заподозрени в осъществяваната корупционна схема, а именно г-н Васил Хаджиев. И 2-ро, този документ за пореден път се крие, отказва се да ми бъде предоставен, така, че аз да преценя достоверноста и истинноста на изложените в него аргументи. Абсурдно е комисията да иска от мен да се съглася с верноста на изложените в него аргументи и изводи без аз никога да съм го виждал.

Също така в писмото на г-жа Щрегарска се прави опит да се оспорва законноста и срока на подадените сигнали. Начинът по който се прави това е не по-малък абсурд, колкото и криенето на т.н. “Доклад № 12-00-743/15.08.2008”. От приложената кореспонденция между мен и г-жа Велкова много ясно се вижда кога и колко законно (чрез служебният и е-мейл адрес) съм подал сигналът, и най вече по чие искане. Признаването на останалите 4 сигнала, по същата тема и едновременно оспорването на законноста им е повече от абсурдно.

Нещо повече. В последният отговор на КППК до мен, в лицето на г-жа Щрегарска, се твърдят абсолютни неистини. Като например, че аз съм подал някъде си първи “законен” сигнал чак през месец март 2009. Такова нещо аз не съм правил. За трети път се позовавам на приложената кореспонденция, като доказателство за срока и съдържанието на подаденият от мен сигнал.

Ще се спра и на още ТРИ шокиращи факта от последният отговор на КППК до мен, отправен ми чрез г-жа Щрегарска.

На първо място, това е твърдението на г-жа Щрегарска, че в Окръжна прокуратура Враца е образувано досъдебно производство, по преписка №2748/2008, което цели изясняването на истината по случая. В тази връзка искам да уведомя уважаемата КППК, че въпросното досъдебно производство е неаргументирано прекратено преди около половин година и в момента този акт се обжалва по съответният законен ред от страна на гражданският комитет в моя защита. В това свое качество това производство не може да послужи за целите, които г-жа Щрегарска цитира в последният си отговр до мен, от името на КППК. За сведение на комисията, последното наше обжалване на това прекратяване на въпросното производство не беше уважено от апелативен прокурор Иван Петров, от АП София. Същият, дни след това беше посочен официално от ВСС като един от близките приятели на Красьо с ланците, със засечени 53 телефонни контакти и неназован брой лични такива, в опит да кандидатства за поста заместник главен прокурор на Република България. В момента е в ход поредното ни обжалване пред ВКП.

На второ място, твърдението й, че единствено и само на непрозрачният т.н. “Доклад № 12-00-743/15.08.2008” може да се заключи, че по случаят няма нови данни, което било законова пречка за неговото доразследване е невярно. Въпросният доклад е съставен единствено и само на базата на 5-те първоначално подадени сигнали и най-вече на подплътеният с конкретни факти и доказателства мой такъв. От тогава до сега се са случили голям брой много нови събития, безспорно подкрепящи факта на извършване на престъплението. По-важните от които са манипулираната проверка на изотопният състав на ядреното гориво, неразследваното самоубийство на шефа на отдела за класифицирана информация към АЯР, публичната подкрепа на изнесените от мен данни от друг ядрен експерт, г-н Белковец, създаването и развитието на фирми, чрез които се перат откраднатите пари и още много много такива. Буквално през последните седмици се натъкнах на нови шокиращи факти, които ще оповестя в най-скоро време. Не на последно място тук трябва да спомена и останалите 17 (седемнадест) на брой допълнителни доказателства (общо 18, с изпратеното до г-жа Велкова, през юли 2008), публикувани от мен в интернет, върху които Ви обърнах внимание още в първият си сигнал, но необяснимо защо подминавани от Вас до сега с мълчание. Ето адресът на който можете да ги откриете и се запознаете с тях:

http://gikotev.blog.bg/drugi/2009/08/13/arhiv-na-dokazatelstva-ot-1-do-18.379149

 На трето място, това е твърдението на г-жа Щрегарска, от името на комисията, че лицензиите и разрешенията, издавани от АЯР, във връзка с прехода от старото към новото гориво били изрядни и законни и това също служело за основание за прекратяване на разследването. Това въобще не отговаря на истината. Защо това е така? Защото, да - АЯР предостави на комитета в моя защита въпросните разрешения, но в непълен и изчерпателен вид. Става въпрос, по-точно, за “РАЗРЕШЕНИЕ № VI-2959/14.05.2004 г.”. То е издадено то АЯР на АЕЦ “Козлодуй” ЕАД за да започне поетапен преход от старият към новият вид ядрено гориво. Малката подробност тук е, че самото разрешение без основанията за неговото издаване представлява нищо незначещ лист хартия. Именно основанието за неговото издаване, което представлява “Техническо решение № 2903/11.12.2003 г. с приложения №№ 1-29 към него”, вече повече от една година ни се отказва да ни бъде предоставено то АЯР. Без запознаване с въпросното основане никой, та бил той и г-жа Щрегарска, не е в състояние да твърди за законност и изрядност на издаденото разрешение. И понеже си давам сметка, че комисията е съставена от неспециалисти в областа на ядрената енергетика ще се опитам да Ви поясня значението на този документ-основание (“Техническо решение № 2903/11.12.2003 г. с приложения №№ 1-29 към него”) с понятен за Вас пример от обикновенният живот. Отказът на АЯР да предостави този документ-основане е равносилен на отказ от страна на личният Ви лекар да Ви предостави диагнозата, назначената терапия и медикаменти на лекуван от него Ваш близък роднина. ЗА КАКВА ЗАКОННОСТ И ИЗРЯДНОСТ СТАВА ВЪПРОС? Няма да Ви питам как ще постъпите в подобна ситуация.

Накрая ще си позволя да настоявам за Вашето коректно, незабавно и законно обосновано отношение към подаваните от мен сигнал/и. На първо място това е искането ми пращаните до мен отговори да бъдат подписвани лично от председателя на КППК, а не от чиновници в МИЕТ. Така ще бъде изяснена отговорноста за тяхната вярност и съдържание. Досегашната практика сочи отказ от поемане на такава законно обоснована отговорност. На второ място, подновявам искането си за започване на търсене на административна и наказателна отговрност спрямо госпожите Велкова и Щрегарска, заради умисъл в прикриването на безпрецедентно криминално престъпление. Не на последно място, настоявам комисията да предприеме съответните законови действия, чрез които да ме привлече като основен участник в разседващите действия до окончателното изясняване на случая, а не както до сега да ми отговаря с абсурдни откази. От своя страна, чрез това свое писмо, аз заявявам поемането на своята отговорност, в случай че се окаже, че не съм прав.

В дух на коректност заявявам, че тази кореспонденция е публична, на страниците на блога ми www.gikotev.blog.bg. Даже и едностранно да решите да престанете да ми отговаряте аз ще продължавам да Ви сигнализирам за този случай и да публикувам това на същият блог.

 С уважение: Георги Котев

                                                              







Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9871291
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930