Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2009 10:30 - Кандидат зам. главен прокурор, приятел на Красьо, крепи ЯМ
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3456 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.11.2009 17:51


Новина от последните часове! Прокурорът от Апелативна Прокуратура София Иван Петров за последните два месеца е провел многократни срещи и 53 броя телефонни разговора с популярният напоследък Красьо Черничкия, с ланците, кадровик №1 във висшите слоеве на българската правораздавателна система. Та същият прокурор Петров е и главен герой на поредният материал-доказателство, за това как работи машината за закрила на организираната престъпност в България. Надявам се, че сте се досетили, че абревиатурата ЯМ идва от ядрена мафия, а също така можем да я наречем групата ЯМ. Подхожда им, нали? По-долу подготвеният материал беше подготвен преди да стане известно, че кандидатът за заместник главен прокурор Иван Петров си е уреждал бъдещият пост чрез корупционна схема. За целта са му били необходими минимум 200 000 лева, а от къде е могъл да ги вземе ще се досетите като прочетете материала.

image

Ива
н Петров Снимка в-к Дневник

 По-долу публикувам две постановления на Апелативна прокуратура София, писани от един и същи прокурор, Иван Петров. Първото е от 11 декември 2008 г., с което се възлага на ОП Враца да образува досъдебно производство, а второто е от 19 октомври 2009 г., с което се подтвърждава липса на основание за внасяне на преписката в съда, за изясняване на истината около злоупотребите с ядреното гориво. Тези две постановления са свързани помежду си с едно трето такова, издадено от ОП Враца на 20 юли 2009 г., от прокурор Мариана Белорешка. Него можете да видите в друг материал от този блог, под заглавието “Как прокуратурата защитава ядрената мафия II - коментар на постановлението на прокурор Белорешка.”, както и копие от самото постановление.

В първото постановление са поставени конкретни и ясни въпроси, на които вече прекратеното досъдебно производство трябваше да отговори, а в случай че не успее, да внесе случаят в съда, за да може в открит и обективен диалог да се видят истинските аргументи на двете страни и се прецени истинноста на едните или другите твърдения. Успяла ли е, обаче, ОП Враца, в лицето на прокурор Белорешка, да отговори на така ясно и точно поставените въпроси в първото постановление на прокурор Петров? Очевидно не. И това е не просто очевидно, а очевадно, защото е много лесно установимо. Как става това ли? Много просто.

Вземат се първото постановление на прокурор Петров и отговора на поставените от него въпроси, а именно постановлението на прокурор Белорешка. Поставят се на масата и се започва, въпрос – отговор, въпрос – отговор, и т.н. до пълното им изчерпване и изчистване. Като отговорите, разбира се, следва да са подкрепени с фактологичен материал – имена на хора и документи, най-малкото. Незивисимо, че съдържанието и достоверноста на посочваните документи, експертизи и становища са недостъпни за проверка, на този етап от юридическата процедура, тяхното споменаване е важно, за да може на следващите етапи от съдебната сага, когато достъпът до тях бъде разрешен, да се прецени, както тяхното съдържание, така и съответните им прокуроски тълкувания. Какво по-просто нещо от това? Нищо. Но защо трябва да е просто, като може да е сложно и това да позволява престъплението да се консумира.

Нека за пример вземем само първите 3 въпроса от първото постановление на прокурор Петров.

Въпрос 1: Има ли подмяна (да не се бърка с поетапен преход от един към друг вид – б. моя) на ядреното гориво – деклариран един вид, а доставен друг вид гориво?

Отговор: Този, този и този твърдят, че такава подмяна няма, на основание тези, тези и тези документи, или пък, да, има, на основание онези, онези и онези документи.

Въпрос 2: Има ли аномалии през последните 4 години, изразяващи се в трикратно превишаване на допустимото отклонение между пресметнатата и реалната продължителност на горивните кампании на реакторите?

Отговор: Да, има и това е отразено в множество документи, които са на разположение в АЕЦ и АЯР. Същото беше потвърдено и от бившият изп. директор на АЕЦ Козлодуй Иван Генов. Доказателството за това са няколко албума с неутронно-физични (НФХ) характеристики, допълненията към тях, а също така и паспортите на компонентите в програмният комплекс КАСКАД, с който се пресмята поведението на горивото. Или пък, не няма, защото този, този и този твърдят еди какво си и го подкрепят с тези, тези и тези документи.

Въпрос 3: Ако има такива аномалии на какво се дължат те; възможно ли е да са следствие от смяната на горивото?

Отговор: Ами на какво друго да се дължат, твърди Георги Котев и подкрепя становището си с Техническата обосновка на безопасността (ТОБ), на основание която е издадено разрешението за поетапен преход от един към друг вид гориво, същите албуми с НФХ, паспортите на програмите и една “гениална” техническа справка на лицето Красимир Каменов, с която той прави опит да подмени фактите. Или пък, не, няма, защото тка и така и така, твърдят експертите, този, онзи и компания.

И така до изчерпването на материята. Както се казва, като две и две четири. Но прокурорите Начков и Белорешка, от ОП Враца, и прокурор Петров, от АП София, казват не, не и не. Не са Котев и комитета в негова защита тези, които ще кажат къде, кога и как да търсим истината. Ние сме тези които постановяваме кое и как да се проверява и установява. В тази връзка се сещам за една случка, по време на следственият ми разпит в ОСлСл Враца, проведен на 20 януари 2009 г. Аз попитах двамата следователи, добре де, след като прикурор Начков, в най-първото постановление, от октомври 2008 г., твърди че са събрани достатъчно документи и експертни становища от АЕЦ, АЯР и ИЯИЯЕ, които уж показват несъстоятелноста на моите обвинения дайте да видя нещо от тях. Отговорът беше “няма такива”. Е как така, се опулвам аз, пише едно, а излиза съвсем друго? Отговорът беше “той е постановил решението си по собствена преценка”. Аз още не знаех, че българското правораздаване може да се упражнява чрез личната преценка на един или друг прокурор, без фактологична и логична подплътеност. Оказа се, че точно така и стоят нещата. И нищо не можеш да направиш, освен да обжалваш до дупка до вкарването на случая в съдебна зала. Това поне законът не забранява. Точно по почина на Начков постъпва в последното си постановление и прокурор Петров, който вместо да извърши елементарното упражнение въпрос-отговор, замазва цялата картина с крилатите фрази: “Досъдебното производство е проведено всестранно, пълно и задълбочено. Изпълнени са всички указания, дадени в постановлението на АП София, от 11 декември 2008г.”. А дали това е така?

В списъкът от въпроси на прокурор Петров, три от тях, третират наличието и съответствието на ТОБ за новото гориво. Белорешка не е отговорила на тези въпроси, а Петров не е забелязал липсата на тези отговори. Нещо повече, в нито едно от последните две постановления, а въобще и в нито едно, до сега, не се споменава въпросният ТОБ, като име, номер и дата. Нито пък се посочват имена на експерти, които да твърдят, че той съществува и съответства или пък не съответства. Както се казва и в склада няма. Няма. Няма, няма и пак няма. Няма. Няма ТОБ. Очепробождащо става ясно, че такъв документ или няма или пък съзнателно се крие, за да не стане истината явна. От неистовите усилия на прокурорските тела, да крият този документ, става ясно на чия страна и в чия угода упражняват вменените им задължения. Дали защитават интересите на страната и народа, които им плащат заплатите, или да обслужват шепа алчна паплач.

Да, аз твърдя, че въпросният ТОБ е най-лесният и бърз ключ, към разгадаването на загадката. Това отдавна можеше да бъде направено и с въпроса приключено, а който колкото е заслужил да търка наровете в затвора. Но в помощ на всички магистрати, които в бъдеще ще се упражняват по темата “скрий топката ТОБ”, да им спестя тези усилия и да им кажа, че този документ не е единственият ключ към решаването на задачата. Да, той е най-лесният и бърз път, но не и единствен. Има и друг, по-труден и по-скъп, но затова пък недполежащ на манипулации и каквито и да е форми на измами начин. С това казвам, че даже, престъпната групировка да се опита да манипулира, подмени или по друг начин да повлияе на въпросният документ това няма да ги спаси от истинско и справедливо наказателно преследване. Самозабравилата се престъпна сган не е в силата си да влияе на законите на природата. Да, те са се самозабравили до там, че да си въобразяват, че и това им е по силите, но нека видим. Стига толкова жокери.

За да съм откровен до край, ще спомена и един факт, който ми достави лично удоволствие в последното постановление на прокурор Петров. А това е факта, че той споменава, за първи път, че в рамките на вече прекратеното досъдебно производство е разпитан и Йордан Георгиев, без да се уточнява в какво качеството. Белорешка ми беше спестила тази пикантерия. Тазбира се, от постановлението на Петров не става ясна позицията на Георгиев по казуса, но тя се подразбира от крайната оценка на прокурора. За по-непосветените в кухнята на ядрените среди в България, за сега, ще се огранича с констатацията, че към момента на разпита му, както и в настоящият момент той се явява изпълнителен директор на АЕЦ Белене. Същевременно дългогодишен бивш служител на АЕЦ Козлодуй и МИЕ. За повече подробности съм намислил да напиша отделен материал за Йордан Георгиев, в който да се опитам да осветля ролята му по случая, каква е тя и каква би следвало да бъде. Надаявам се той да оцени по достойнство този мой жест. А акцента ми върху личноста му е, защото си признавам, че по моите критерии той е технически най-грамотен, за разлика от плявата Цочевци, Геновци, Николовци, Хаджиевци, Каменовци и всичката останала група, който бързо, лесно и компетентно би могъл да съдейства за приключването на сагата. Да, ама не. Както се казва – най-доброто предстои.

Ето и обещаните постановления 1:1.

 image
image
image
image
image
image
image

Георги Котев




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9833161
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031