Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2009 15:40 - Как прокуратурата защитава ядрената мафия II - коментар на постановлението на прокурор Белорешка.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2696 Коментари: 1 Гласове:
0



            Нека започнем с това, че прокурора подменя истинското основание за така образуваното досъдебно производство, а именно постановление #1229/11.12.2008 г., на Апелативна прокуратура София, с което се задължава ОП Враца да образува това производство и да отговори на конкретни поставени въпроси от апелативен прокурор Иван Петров. По този начин врачанската ОП за втори път прави опит да прикрие това престъпление, като вместо да се придържа към конкретните въпроси на прокурор Петров и един по един да им е търсила отговорите, по време на над половин годишно разследване, те си позволяват волна интерпретация на най-първият сигнал, подаден от НД “Екогласност”, преди повече от една година. А колко лесно можеше да бъде: въпрос - отговор, въпрос - отговор ... и накрая истината се появява. Да ама не!

 

            ОП Враца не е създадена и издържана от данъкоплатците за да търси истината и да ги защитава, а точно обратното - да брани организираната престъпност, по всякакъв начин.

 

Първото доказателство за това е опитът значително да бъде занижена сумата от реализираната корупционна схема, като прокурорът ми вменява твърдение, че тя възлизала на над 40 млн. лева, докато аз винаги съм твърдял, че тази сума първо е в евро, а не в левове и второ - се отнася за една година, а не за всичките 5, откакто се реализира схемата. Така релано реализираната до сега далавера възлиза на минимум 200 млн. евро, от които прокурорът се опитва да спести на престъпниците 180 млн.

 

Второ – от трите следващи абзаца, посветени на ролята на ДАНС в случая, пак следва единствено и само объркване, но не и стъпка към истината. По проверката на сигнала на НД Екоглсност” въобще не става ясно, какво е сртановището на ДАНС, а по втората проверка, те се били произнесли, че не е била изнесена фирмена тайна!? Страхотно - няма що. Преди една година министър Димитров твърдеше, че ДАНС нямали експерти и нямало да се занимават с този случай, а водещият следствието Калин Ангелов ми предаде, че агенцията не са му изпратили нищо съществено, въпреки материалите и доказателствата, които им изпращах в продължение на месеци.

 

Трето - целият следващ абзац, който започва с "От Италия е бил призован и Георги Котев ..." до края, в началото на трета страница, е пълен с излишни, нелогични, подвеждащи, объркващи и манипулиращи твърдения, като всичко това е гарнирано с голяма доза неграмотност, учудваща за ранга на толкова претенциозен прокурор. Ето и примерите подтвърждаващи това:

  • какво значение има от къде идвам и с какво това помага на истината, т.е. излишно;
  • опитът да ми бъде приписана нова професионална биография, т.е. манипулация и объркване;
  • отклоненията между прогнозната и реланата продължителност на кампаниите на реакторите, през 2007, не са мое откритие, а на целият сектор (около 7-8 човека) в който работех и аз,  т.е. подвеждане;
  • въобще не става ясно пред кого Котев е "заявил" и пред кого "изказва съмнение", пред колегите си или пред следователя, т.е. объркване;
  • аз никога и по никакъв начин не съм изразявал "съмнение, че е станала подмяна на ядреното гориво", защото твърденията ми не са голословни, а фактологически обосновани, чрез запознаване и анализ на съдържанието на ТОБ-а, в присъствието на следовател Ангелов, т.е. нелогично, подвеждащо и объркващо;
  • "Следствие на тези отклонения Котев сигнализирал прекият си началник св. Красимир Каменов които от своя страна натоварил самия Котев с тази задача." Цитатът е 1:1 от постановлението и е нагледен пример, както за липса на елементарна логика, така и на учудваща неграмотност. Даже е нечистоплътно да се коментира и чисти от изкривен смисъл. А това "св." дали не означава, че Каменов е светец?;
  • от логиката на следващите бисери на прокурора следва, че ако съм бил уведомил началниците на Каменов, т.е. в нарушение на правилата да го "прескоча", то това щяло да ми помогне да се изясни поведението на горивото, което е пълен абсурд, добавен с объркване на понятията "компетенции" и "правила", т.е. от всичко по малко;
  • никога не съм трвърдял за "екипи", в множествено число, а за екипа (в ед.ч.) Васил Хаджиев и Кр. Каменов, т.е. вече нямам думи.

 

Четвърто - следва опис на допълнително разпитаните лица, като прокурорът се е ограничил единствено и само с имена имащи пряк интерес от прикриването на престъплението, т.е. обагодетелствани, а незаинтересованите са скрити зад съкращението "и др". И това се прави от прокурор, който претендира за търсене на истина. Да не би посочените пет персони да са нещо повече от другите свидетели и с какво точно? Например, в цялото постановление нито веднъж не е споменато името на г-н Александър Белковец, който преди половин година публично ме подкрепи и подтвърди обвиненията ми. Той, а също така и други колеги, знам със сигурност, също са били разпитвани, но тук съзнателно пропуснати. Така да се каже - правозащитникът дискриминира. Нещо повече, в постановлението не се споменава нито дума за съдържанието и характера на показанията на Генов и Каменов, а за сметка на това се повтарят (с предишното постановление, на колегата и Начков), но така че да внесат допълнително объркване, показанията на Хаджиев и Велкова.

 

Пето - показанията на свидетел Йордан Костадинов, по известен като Фактурков, както при всяка една негова изява са пълни с лъжи и глупости, които освен всичко останало издават и некомпетентност. Нарочно няма да цитирам фрапантният пример за професионалната му неграмотност, но ще обърна внимание на други интересени моменти от неговите показания. Първо се говори за някакви консултации на някого с някого, неизвестно кой с кого, а след това пак неизвестно кой е взел решението за сключване на договор с ТВЕЛ. И второ - цитиран е, като номер и дата, основният договор за доставка на ядрено гориво, от 9 декември 2002 г., а след това и двата анекса към него, сключени през 2004 г., като странното е че номерата на основният контракт и анексите му удивително напълно съвпадат, а се различават само по датите. Напълно е възможно това да е някаква руска система за номерация на договри и анекси, но дълбоко се съмнявам, че и в България се практикува така. Това води до подозрението, че договора е бил (и все още е) само на руски език, както същият Костадинов, беше сключил и договора за придобиване на програмният комплекс КАСКАД, с който се пресмята поведението на горивото. А съмнението за еднаквоста на номерата на основният контракт и анексите се поражда, даже, и от шапката на настоящето постановление, на прокурор Белорешка, където тя цитира два номера, на две отделни производства, независими, че третират един и същи престъпен казус. Т.е. нейното постановление би могло да се разглежда, като анекс към това на колегата й Начков.

 

Шесто – говори се за разпитвани служители на АЯР, но без имена. Поради какви причини се крият тези имена? Те били потвърдили верноста на издадените от АЯР документи, под формата на разрешения, за реализирането на поетапен преход от старото към новото гориво, а също така и “заключението на шведската фирма “Студсвик”. Самото заключение на въпросната фирма нито се цитира, като име, номер и дата, нито се коментира неговото съдържание. За щастие аз разполагам с него и скоро ще го кача на този блог, за да се види, че то не става за никакво доказатеслтво, поради маса неточности и липсващи данни в него. В тази връзка, много по-лесно, от страна на прокуратурата, е да установи причините поради които изп. директор на АЕЦ Козлодуй Генов не спазва обещанието си, дадено на 17 юли 2008, че на въпросната проверка ще бъдат поканени независими наблюдатели и даже ще им бъде предоставена възможноста сами да проведат свои паралелни измерваня. Въпреки, че по време на моят разпит аз обърнах внимани на следовател Ангелов, по този въпрос, в крайното постановление не се говори нищо за това. Даже му оставих запис на цялата пресконференция, с моят коментар, на манипулациите на Генов, но какво от това.

Пак към тази точка следва да отбележа още един феномен. За пореден път прокурорът показва избирателност и то все в посока обратна на пътя към истината. За разлика от други документи, тук той е бил повече от щедър да посочи, както разрешенията за поетапният преход, така и техническите решения, с които те са искани. Да не би пък нещо да се е объркал? Едва ли, защото и следователя и прокурора много добре знаят, че преди повече от 6 месеца АЯР, чрез АЕЦ Козлодуй, а те от своя страна чрез ОАО ТВЕЛ, ни отказаха достъп до тези техн. решения. Така с този си акт, те АЯР и АЕЦ-а, показаха на практика кой командва българската ядрена енергетика, а прокурорът като добре осведомен човек е решил да приветства този факт, с нагла демонстрация на уж прозрачност.

 

Седмо – следва пространно обяснение за това, как невъзможното става възможно. За яснота, но не в ущърб на истината, а напротив, ще преведа нейните описания, дадени й от Генов и Каменов (което нарочно не е посочено изрично) за това какво и как се е случвало по време на прехода от старото към новото гориво. Според нея, след три годишен преход от старо към ново гориво разликите в прогнозните и реалните продължителности на кампаниите са растяли пропорционално на нарастването на броя на новите касет в реакторите и са достигнали нивата от над 8%, при съотношение 75% : 25% в полза на новото гориво, то следва че до 100% пълно зареждане само с ново тази разлика ще спре да расте. Е как стават тези неща? В коя наука има такива закони? Това “чудо” се обяснява единствено и само с т.н. “... специалисти (анонимни) от АЕЦ Козлодуй провеждат анализи, технически съвети и работни срещи с производителите на програмата на програмата на новото гориво (не е програма а комплекс програми и не е на горивото, а за следене на неговото поведение) ...”. Мораторикумът върху споменаване на имена на хора и документи, протоколи и становища, продължава да действа с пълна сила. Здравей, Истино!

 

Осмо – пак се споменават показания на анонимни свидетели от централата, които неизвестно кога и как били взели решение да разрешат проблема в рамките на цитиран договор за инженерно-консултантски услуги. И това никак не е случайно. Ако бяха цитирани имената на специалистите, протоколите от срещите им и времето на действие на цитираният консултантски договор ще се види, че нищо такова няма. Въпросният договор изтича, като време на действие, през август 2007, а аз обявих престъплението в средата на 2008 и до тогава нищо от направените в постановлението твърдения не беше извършено. Това е лесно доказуемо.

 

Девето – цитираните проверки на МААЕ на горивото нямат нищо общо с разследваният проблем. Това се доказва и от факта, че въпросната агенция отказва да извърши, обещаната от изп. директор Генов, проверка на изотопният състав на горивото, което пък от своя страна води до по-горе споменатата манипулация със шведската Студсвик.

 

Десето – цитат: “Изискани са и приложени протоколи от наблюдаваното поведение на горивото през тази горивна кампания, от които е видно, че не са констатирани отклонения и аномалии в поведението на новите касети.” Кои са тези протоколи, коя е тази кампания и кой е констатирал неотклоненията са само подробност от пейзажа, която не значи нищо за прокурора.

 

Единадесето – пак цитат: “С оглед изготвяне на компетентно становище по тези въпроси от независим източник е назначена Съдебно-научно-техническа експертиза, възложена на експертна група от Института за ядрени изследвания и ядрена безопасност при БАН, която отговори на следните въпроси: ...”. Такъв Институт при БАН никога не е съществувал, а подобният, на цитираният (ИЯИЯЕ), няма как да бъде независим, заради същественото му финансиране от АЕЦ Козлодуй, по различни линии. Експертната група, както и документа с заключенията й пак са анонимни. Колко е компетентно становището и можете да се досетите сами.

 

Дванадесето – четирите въпроса на които е отговорила анонимната експертна група към несъществуващият институт:

·        не се цитира протокола и никакви подробности около направените от анонимната група, към несъществуващ институт, измервания на изотопният състав на горивото, но пък има заключение и то напълно облагодетелства престъпната групировка;

·        анонимни експерти, анонимна група, несъществуващ институт и “непробиваемо”, по несъществуващ протокол, решение, че ТОБ съществува и той съответства на реално доставяното гориво. Е как след това да не повярваш?;

·        по третият въпрос те били установили, “че независимо от установените отклонения между проектната и реалната дължина на горивните кампании, останалите неутронно физични характеристики, важни за безопасността, са били пресмятани със съответната точност, в допустимите граници на грешката, съобразно паспортните документи, на софтуерните продукти. Без да навлизам в подробности сега само ще кажа, че ще си спестя дългият и сложен професионален коментар на това твърдение за пред съда, който се надявам скоро да се случи;

·        по четвъртият въпрос се легализира едни криминално престъпление, за да се оправдае друго такова. Казано образно, прокурорът твърди, че след като Майкъл Джексън си е направил ред операции за смяна на външният вид (променените коефициенти в програмата), той може да продължи да се движи свободно със старите си лични документи (паспортите на програмата), без да подлежи на санкции от правоохранителните органи. Кой си представя възможноста за такова нещо? Та нали първият срещнал го полицай, като провери документите му (Джексън, с новата си визия, неколкократно е бил призоваван в съд, в Америка.), и без помощта на прокурор Белорешка, ще забележи, че лицето от документа и това – стоящо пред него не са едно и също и моментално ще го арестува, за фалшификация. Подробностите от тази манипулация ще изясня в съда.

            Следва напълно удобно, за криминалната групировка, заключение на анонимната експертна група, излъчена от “независимият”, но несъществуващ Институт. Както се казва – честито на победителите!

             Забележки от общ характер.

            В постановлението, както вече споменах, не се споменават показанията на г-н Александър Белковец и на маса други истински ядрени експерти, ако въобще са разпитвани. Свръх анономност и противоречивост, едностранчивост и тенденциозност. Не се споменава, също така и за самоубийството на г-н Атанас Стоев, което очевидно има пряка връзка с разследваният случай, и за която е бил подаден своевременен сигнал към ОП Враца, от страна на НД “Екогласност”, към ОП Враца.

            Поради така прекратеното досъдебно производство следва да се счита че автоматично отпада и изискването за спазването на следствената тайна. Поне аз го разбирам така. Ето защо възнамерявам в най-скоро време да разкажа подробно, за това какво и как се случи по време на разпита ми от следовател Калин Ангелов, на 20 януари 2009, във Враца.

 

Най-доброто предстои!

 

            Георги Котев



Тагове:   ядрено гориво,


Гласувай:
1



1. pinkpanter - Психо-о-о-о!
07.08.2009 16:29
О-о-о Котев ..... Няма ли психиатър за теб? Не ме послуша, когато те посъветвах да се прегледаш.... а трябваше. На път си да детронираш най-известния луд в българското интернет пространство - д-р Стефан Чолаков - Чоли :):):)

Вземи се замисли малко как така се получава, че никой не обръща внимание на твоите брътвежи. МААЕ те отпизди още миналата година, когато високопоставен техен представител се е срещнал с теб на гарата, извикан от полицията на която си се "предал". Знаеш ли какви любопитни неща пише в доклада си този човек? После и ЕК, ДАНС и Прокуратурата ти теглиха шута..... Луд си!

P.S. Виж докъде ме докара - пристрастих се към глупостите ти и вече не мога да дишам ако не напишеш някоя нова. По цял ден ровя нета и търся неща, писани от теб. Но поне ще си имаш дружинка в този блог - и без това никой не пише в него и сигурно ти е много мъчно. Трябва да си ми балгодарен, защото ако никой не ти обръща внимание, ще изперкаш окончателно.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9836267
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031