Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
10.09.2020 05:39 - ПРИСВОЯВАНЕ НА ИМОТ ЧРЕЗ СЪД
Автор: dalida Категория: Бизнес   
Прочетен: 974 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 




                             БЪЛГАРИЯ - ДЪРЖАВА НА АБСУРДИТЕ

Как се издава Констативен нотариален АКТ, на несобственик на имот?

                     В "ПРАВНАТА" НИ ДЪРЖАВА И В ПРАВОТО ПОНАЧАЛО..


Производството по издаване на констативен нотариален акт по обстоятелствена проверка, също като производството въз основа на документи, започва с молба на не - собственика до нотариуса. И в този случай компетентният нотариус е този, чийто район на действие съвпада с местонахождението на имота.


По принцип съществува изискване към молбата да се приложат данъчна оценка и скица на имота.
НОТАРИАЛЕН АКТ се ездава само на СОБСТВЕНИЦИ !!!

Сигурни ли сте ?

Защото в съдебната ни практика има издаване на  Н.А.  и на НЕ-СОБСТВЕНИЦИ



ЖИВ ПРИМЕР В БУРГАС - Нотариус БИНКА КИРОВА рег. № 290 от Нотариалната камара ИЗДАВА Констативен нот.акт на не- собственик за имот, който не се продава и собствениците даже и не подозират, че някой си има апетит да го купи БЕЗ тяхно съгласие !


Как се процедира, ако СОБСТВЕНИКЪТ няма НОТАРИАЛЕН АКТ ?

Любопитно!!!

В случаите, в които се иска издаване на нотариалния акт за идеална част от съсобствен имот, снабдяването с данъчна оценка и скица не представлява трудност. Това е така, тъй като всеки един от съсобствениците има право да иска и да получава такива документи. Трудностите възникват тогава, когато се търси издаването на нотариалния акт за цял имот, по отношение на които собственикът не е вписан никъде като такъв.

В тези случаи общинските служби отказват издаване на данъчна оценка, а Агенцията по кадастър не предоставя скица.


Така собственикът се оказва в омагьосан кръг, в който нотариусът не може да издаде нотариалния акт без данъчна оценка и скица, а компетентните органи не могат да издадат данъчна оценка и скица без документ за собственост.

НО, ИМА ВРАТИЧКИ В ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТ !!!


Тази неприятна ситуация може да се преодолее като се поиска от нотариуса да издаде удостоверение за наличие на започнало производство за издаване на нотариален акт по обстоятелствена проверка. Възможно е също с молбата да се поиска от нотариуса сам да изиска издаването на тези документи.


Особеност на това производство

е и необходимостта от извършване на разпит на свидетели. Според закона, те трябва да бъдат (най – малко) трима и по възможност да са съседи на имота. Законът казва „по възможност“, тъй като не за всеки имот могат да се осигурят такива. Затова и няма пречка свидетелите да бъдат други лица, вкл. и роднини на собственика. Стойността на техните показания, обаче, ще се преценява от нотариуса.


Възможно е, обаче
такива доказателства да не бъдат събрани и нотариусът да откаже издаването на искания констативен нотариален акт. Този отказ, обаче, подлежи на съдебен контрол. Той се осъществява чрез подаване на частна жалба до съответния окръжен съд.


ПОПАДНАЛА ЕДНА ТАКАВА ИСКОВА МОЛБА В СЪДА с претенцията,
че по силата на предварителен договор без нотариална заверка на подписите, НЕ - собственика си присвоява имота и желае  Окръжен съд Бургас да осъществи идеята му, като обяви ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ ДОГОВОР ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН..... като се има предвид, че собствениците на този имот все още не знаят че попадат в капана на ИМОТНИЯ ИЗМАМНИК.

ДОКАТО НЕ ПОЛУЧАВАТ ПРЕПИС ОТ ИСКОВАТА МОЛБА НА ИЗМАМНИКА

Потенциални проблеми



Потенциалните проблеми, които биха могли да възникнат в случаите на издаден констативен нотариален акт и най – вече на този, издаден въз основа на обстоятелствена проверка, е възможността за неговото оспорване, което може да се изразява както в доказване на свои права, противопоставими на тези на титуляра на акта, така и в опровергаване на фактите, обуславящи посоченото в акта придобивно основание или доказване, че признатото право се е погасило или е било прехвърлено другиму след издаване на акта. Такова оспорване може да се проведе както в рамките на висящ исков процес във връзка със спор за собствеността върху съответния имот, така и самостоятелно.

СОБСТВЕНИКА на имота е ДЛЪЖЕН да се защити в съда. За да се защити в съда обаче, е необходимо да има нотариален акт за собственост от по-стара дата, вписан в нотариалните книги (агенцията по вписванията) или документ, доказващ че е НАСЛЕДНИК.



Гласувай:
7


Вълнообразно


1. dalida - Ако, предварителните договори се вписват задължително, а не пожелателно, в имотните книги, тогава
12.09.2020 18:52
ПРЕДВАРИТЕЛНИТЕ договори имат...

Смисълът е, че вписаният предварителен договор има предимство за обявяването му за окончателен по чл.19, ал.3 от ЗЗД пред невписания.

II. ВПИСВАНЕ НА АКТОВЕ ОТНОСНО НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Чл. 4. Вписват се:

е) (изм. – ДВ, бр. 5 от 2001 г., в сила от 01.01.2001 г., доп. – ДВ, бр. 63 от 2014 г.) договорите за наем на недвижим имот, в т.ч. на земеделска земя, за срок по-дълъг от една година (чл. 237 ЗЗД), както и договорите за аренда, а по искане на една от страните – и предварителните договори за прехвърляне или учредяване на вещни права върху недвижими имоти;“

НЯМА СЪД , който да обяви не - вписан в нотариалните книги "предварителен договор" за окончателен.

Причините за това съдебно решение са:

При оформяне на сделката продавачите и купувачите са ДЛЪЖНИ ПРЕД НОТАРИУСА да подпишат ДЕКЛАРАЦИИ, без които издаването на нот.акт е НЕВЪЗМОЖНО.

Съдилищата не на НОТАРИУСИ. Те имоти не могат да РАЗДАВАТ по съдебен пат - ЗАБРАНЕНО Е ! ИМА ЗАКОН ЗА ТОВА !

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6198163
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29481
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930