Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2016 18:46 - Тъпи типове! Защо се кланяте на американските боклуци!?...
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 3241 Коментари: 7 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Германия посрещна Обама с протести – споразумението TTIP анулира суверенитета на ЕС

от Memoria de futuro в Избор на редактора · 25/04/2016 · 11:16

 

image

Детайл от протестите в Хановер

 

Американският президент Барак Обама беше посрещнат в германския град Хановер от масови протести срещу споразумението за свободна търговия (ТПТИ/TTIP) между ЕС и САЩ, предадоха световните агенции.

Лидерът на САЩ е на посещение в Германия на 24 и 25 април по повод провеждането на ежегодния Хановерски панаир – най-големият индустриален панаир в света. Обама ще се срещне с британския премиер Дейвид Камерън, президента на Франция Фрасоа Оланд и италианския правителствен ръководител Матео Ренци в мини срещата, организирана от Ангела Меркел в понеделник след обяд. Ще бъде отделено специално внимание и на военното присъствие на НАТО в източноевропейските страни-членки на НАТО.

По думите на самия Барак Обама, той ще използва срещата, за да „агитира за по-бързото подписване на споразумението  за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ“. Един от основните приоритети на Обама до края на неговия мандат като президент е да подпише Транстихоокеанското партньорство (ТТП/TPP) с 11 азиатски и тихоокеански държави и Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP) с 28-те страни-членки на ЕС.

image

Протестът в Хановер

 

ТТП вече е почти факт. To беше финализирано като преговорен процес на 4 октомври миналата година в Атланта между 12 държави от Азиатско-тихоокеанския регион – САЩ, Канада, Япония, Австралия, Нова Зеландия, Чили, Мексико, Перу, Сингапур, Малайзия, Виетнам и Бруней. TPP трябва да бъде гласувано в Конгреса на САЩ, както и от правителствата на останалите 11 държави, преди да влезе в сила. Успоредно с това преговорите по осъществяването на TTIP се провеждат тайно, а съдържанието му е недостъпно за обществеността.

Посещението на Обама в Хановер стана повод за организирането и провеждането на най-голямата, но не и на последната демонстрация в Германия против това споразумение, съобщиха германските медии. Успоредно с посещението на Обама, днес се провеждат и други протести. В Хановер се стекоха представители от цялата страна.

По информация на вестник Ди Цайт, ден преди Ангела Меркел и Обама да открият Хановерския панаир, в града се състоя протестно шествие, в което по думите на полицията са взели участие 35 000, а според организаторите – 90 000 души.

С фланелки с надписи „Спрете TTIP“, плакати с „Не давайте шанс на TTIP“ и „Парите убиват демокрацията“, десетки хиляди демонстранти изразиха своя протест, инсталирайки на централния площад голям дървен Троянски кон с надпис „TTIP – троянецът?“ Вестникът цитира думите на известния деец на Зелената партия и бивш министър на околната среда Юрген Тритин, казани на демонстрацията: „Тук демонстрират добрите трансатлантици – ние не сме против честните споразумения между Европа и САЩ. Ние сме против споразумения, които дават на концерните извънредни права.“

image

Детайл от протестите в Хановер

 

Германската телевизия NDR излъчи обширен репортаж от Хановер с много интервюта на протестиращи фермери. Според тях TTIP споразумението застрашава най-вече европейските фермери и може да доведе до значително занижаване на стандартите за качество.

„Опасяваме се, че европейските стоки ще бъдат изместени от по-евтините и с по-ниско качество американски продукти. Цялото ни селско стопанство ще бъде поставено под натиск“  – казват Клаус-Бернд Майер и Мартин Шулц, едни от хилядите протестиращи, пристигали с тракторите си от Вендланд, провинция Долна Саксония. Страхът, който обединява всички е: TTIP би означавало края на фермерското селско стопанство. „Потребителят не би могъл сам да взима решения. На него ще му отнемат правото на избор“ – ругае Клаус Майер. Той смята, че TTIP ще направи така, че „големите концерни ще ликвидират демокрацията“.

„Радваме се, че на протеста дойдоха много повече хора от очакваното“ – казва Кристиян Вайслинг, говорител на организаторите. – Фермери и природозащитници, синдикалисти и помощни организации, противници на атомната енергия и фракинга – всички са тук.

Правото на националните парламенти за взимане на самостоятелни решения ще бъде застрашено от Споразумението, предупреждава ръководителя на един от синдикатите Детлеф Ахтинг. Представители на ИГ Метал в провинциите Долна Саксония и Заксен-Анхалт виждат също така и заплахата за регламентираните сега условия на труд, заплаха за дейността на работническите синдикални организации.

NDR показа шествието, извило се три километра и половина из улиците на Хановер, съобщи и за участие на редица официални представители, между които министърът на селското стопанство на провинция Долна Саксония Кристиян Майер, председателката на партията на Зелените Симоне Петер, председателят на парламентарната група на зелените в Бундестага Антон Хофрайтер. Симоне Петер е сигурна, че натискът срещу Споразумението за свободна търговия ще се засили, а Хофрайтер смята, че в тази си форма то няма да бъде подписано.

image

Протестното шествие в Хановер

 

В заключителния митинг думата са взели също представители от САЩ и от други страни. Очакват се още осем демонстрации до понеделник включително.

 

В свой репортаж вестник Франкфуртер алгемайне цайтунг акцентира върху опасенията на германците от удар по социалните и екологичните стандарти. А според немската програма на Дойче веле повече от 2 500 малки и средни предприятия са се включили в редиците на противниците на TTIP. Те виждат заплаха за своите продукти не само вътре в страната, но и за износа им в чужбина. По думите на Мартина Рьомелт-Фела от Инициативния комитет на Малките и средни предприятия в Германия„ние живеем в един глобализиран свят, няма лошо в това, но всеки има  право да докаже своята сила, трябва да имаш правото на инициатива в регионален и национален мащаб.“

Радиостанция Дойче веле дава пример с германската бира. Тук съмнение в качеството й няма, но производителите на пивката германска бира се опасяват, че евтината, но лошокачествена американска бира ще измести немската дори в самата Германия, смята собственикът на пивоварна Готфрид Херле. Дойче веле завършва коментара си с думите – „Звучи абсурдно, но може да стане факт!“

Междувременно преди дни британското издание „Индипендънт” съобщи, че подкрепата в САЩ е намаляла от 53 процента през 2014 г. до 18 на сто днес, докато германците, които се обявяват в полза на споразумението, са спаднали от 55% преди две години до само 17% през 2016 г. Почти половината германци и американци – съответно 48 и 46 процента, посочват, че споразумението между САЩ и ЕС не е прозрачно и не се чувстват достатъчно информирани по въпроса, показва същото проучване.

В САЩ кандидатите за президент Доналд Тръмп и Бърни Сандърс се изказаха категорично срещу ТТИП. Те разкритикуваха и споразумението за Транстихоокеанско парнтьорство, което в момента е в Конгреса, за да бъде ратифицирано.

image

Протестното шествие в Хановер

 

По повод срещата в Хановер Международното издание Global Research обобщава ефектите от TTIP за Европа:

Споразуменията за „свободна търговия“ ТПТИ и ТТП ще погазят националния суверенитет на всяка държава, която ги подпише. Те ще имат по-голяма тежест от конституциите и съдилищата на отделните държави, както и от всички закони, които правителствата приемат за регулация на здравеопазването, минималната работна заплата и опазването на околната среда. Далече от капитализма, който ограничава монополите, това е една форма на корпоративен колониализъм, който елиминира всякаква конкуренция в интерес на монополите.“

Изданието публикува отново и статията на икономическия и геополитическия анализатор Питър Кьонигбивш служител на Световната банка и експерт в сферата на околната среда и водните ресурси. В материала си Кьонинг подчертава:

Предложеното споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС – така нареченото ТПТИ – би било не просто посегателство, а финален удар по суверенитета на Европа. То би предало Стария континент на американската корпоративна финансова империя, която вече доминира в политиката на Вашингтон и в голяма част от Западния свят.

На карта ще бъдат заложени правната и регулаторната система на ЕС – както и на неговите страни-членки – регулациите за опазване на околната среда и самата икономика на Европа. Основната обществена инфраструктура на Европа, като например образованието, здравеопазването, че дори водоснабдяването и канализацията, ще станат лесна плячка за приватизация от страна на транснационалните корпорации.

Ако това споразумение – за което Обама притиска Европейската комисия и което Меркел изглежда енергично защитава от името на Германия и на цяла Европа – бъде подписано, то ще обслужва интересите не на 600-те милиона европейски граждани, а на корпорациите.

Според Джон Хилъри, професор по политология и международни отношения в Университета Нотингам и експерт по търговия и инвестиции, ТПТИ е Харта за дерегулация, посегателство над работните места и край на демокрацията: „В тази връзка ТПТИ трябва да бъде разбирано не като преговори между два конкурентни търговски партньора, а като опит на транснационалните корпорации да възвеличат отворените и дерегулираните пазари от двете страни на Атлантическия океан.“

Обама обяви плановете за сключване на ТПТИ на своето годишно обръщение към Конгреса още през февруари 2013 г. Преговорите – водени със специално подбрана и тайна комисия на ЕС – започнаха през месец юли същата година. Целта бе разговорите да приключат бързо, извън погледа на публичното пространство, за да не осъзнаят гражданите на ЕС и САЩ преди неговото подписване истинските мащаби на споразумението и съпътстващите го заплахи. Предвидено е документите по преговорите да се съхраняват в трезори в продължение на 30 години. С изключение на споменатата специална комисия, парламентаристите от ЕС и тези от неговите страни-членки доскоро нямаха никакъв достъп до детайлите от договора. След протестите на европейските общества и настояването на европейските депутати да бъдат запознати с текстовете и клаузите на споразумението, такава възможност им беше дадена в специално оборудваните за целта скандални „тъмни“ стаички, където в абсурдни условия и строга секретност народните представители от държавите на ЕС са принудени да се „запознаят“ под охрана с част от текстовете на Трансатлантичското споразумение.

image

Тайните стаи за четене на TTIP

 

Защо всичко е потайно, ако ТПТИ донася толкова облаги за народите от двете страни на океана, пита Питър Кьониг и отговаря –  защото това предположение за взаимни облаги е една илюзия.

Ключовите посегателства върху социалната и регулаторната система на ЕС, предвидени от ТПТИ, включват:

– Отваряне на път за приватизацията на обществените услуги, като здравни услуги и образование, водоснабдяване и канализация

– Излагане на риск на общественото здраве: практики, които са законни в САЩ, ще бъдат легализирани и в Европа – като например производството на различни генетично модифицирани храни и инжектирането на хормони в селскостопанските животни и птиците

– Застрашаване на дребното земеделие, тъй като споразумението ще облагодетелства големите земеделски корпорации пред семейното селско стопанство

– Узаконяване на фракинга в Европа и добива на шистов газ

– Универсално право на чуждестранните корпорации да съдят отделните държави за компенсация, в случай че правителствата приемат закони, които биха могли да намалят техните печалби

– Засилване на интернет мониторинга, контрола и наблюдението

– Прекалени регулации на авторското право, ограничаващи свободния достъп до културата, образованието и науката

image

Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции е на практика необратимо. Веднъж одобрен и подписан от Брюксел и Вашингтон, договорът ще бъде наложен на всички страни-членки на ЕС и ще може да бъде променян или отменен единствено с единодушното съгласие на всички европейски държави и САЩ. А това би било почти невъзможно, почертава Кьонинг. Отделните правителства няма да могат да напуснат партньорството, ако и когато те осъзнаят, че ТПТИ работи срещу обществения интерес, тъй като то ще бъде подписано не от самите държави, а от ЕС. Единственият изход би бил излизане от Европейския съюз или неговото разпадане.

Не е случайно, че така наречените преговори са прибързани и се провеждат тайно. Ако бъде ратифицирано и подписано от Европейската комисия, ТПТИ ще се превърне в едно фундаментално бедствие за бъдещите поколения на Европа. То допълнително ще ограничи конституционните права на европейските народи и ще ги направи роби на финансовите и индустриалните корпорации.

Освен всичко изброено, ТПТИ ще означава и окончателен разрив между Европа и Русия – а най-вероятно и между Европа и Азия.

Защо Меркел защитава толкова твърдо интересите на Вашингтон, а не тези на собствената си държава и ЕС? Не е ясно какво е открила Агенцията за национална сигурност на САЩ, докато е подслушвала мобилния телефон на Меркел. Въпреки че тя изглеждаше изключително гневна, когато подслушването бе разкрито, в нейните отношения с Вашингтон не настъпи никаква промяна. Трудно е да се повярва, че канцлерката е толкова наивна. С каквото и да разполагат срещу нея (а, разбира се, причината не е само тази), поставянето на 600 милиона европейски животи под риск е недопустимо.

image

Обама и Меркел на откриването на панаира в Хановер, 24 април 2016

 

Кьонинг завършва своя анализ с думите: „Осъществяването на ТПТИ и ТТП е основен приоритет за Обама преди края на неговия мандат. Ако тези споразумения бъдат ратифицирани и подписани, това би означавало една корпоративна империя да превземе целия свят – и най-вече Европа и Азия.“

image

Детайл от протестите в Хановер

 

Превод и обобщение: Александър Александров и Момчил Вачев / Memoria de futuro
www.memoriabg.com/2016/04/25/germania-posreshtna-obama-s-protesti-ttip-hanover/




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. kvg55 - Колкото и да са унифицирани, гер...
25.04.2016 18:57
Колкото и да са унифицирани, германците все пак се интересуват от това, що вършат управниците им. Рисунката е умопомрачителна.
цитирай
2. apostapostoloff - Когато нещо не ви харесва, трябва
25.04.2016 19:26
да се оплачете във вестник "Стършел". Те ще ви решат проблема!
цитирай
3. tryn - Тревожно!
25.04.2016 20:13
Подкрепям протестното шествие в Хановер...
цитирай
4. mt46 - Германците са по-организирани...
25.04.2016 20:39
kvg55 написа:
Колкото и да са унифицирани, германците все пак се интересуват от това, що вършат управниците им. Рисунката е умопомрачителна.

А у нас само престъпността е организирана, моторизирана, оторизирана...
цитирай
5. mt46 - Мда...
25.04.2016 20:52
apostapostoloff написа:
да се оплачете във вестник "Стършел". Те ще ви решат проблема!

И какво да кажем? - "Дурак Ебама"?...
цитирай
6. mt46 - Така се води борба за демокрация!...
25.04.2016 20:53
tryn написа:
Подкрепям протестното шествие в Хановер...

цитирай
7. zaw12929 - За всички изхода е " излизане ...
26.04.2016 17:27
За всички изхода е " излизане от Европейския съюз или неговото разпадане" и за целта трябва да сме към групата на Орбан, а не към Меркел....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19174805
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148935
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031