Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2012 10:58 - КРИЗАТА НА КАПИТАЛИЗМА
Автор: venziko Категория: Бизнес   
Прочетен: 33075 Коментари: 52 Гласове:
12

Последна промяна: 11.08.2019 18:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Капитализмът е последната система, която е изградена на основата на користта и егоизма. Тези първични инстинкта днес не се назовават толкова директно, но както и да бъдат наречени, в крайна сметка  капитализмът си остава общество на егоистичния интерес, на користното право на частна собственост и на алчния нагон за присвояване, т.е. на екплоатацията — на узаконеното право на ограбване.

 

  Привилегироваността  на капиталистическата класа се корени в правото на частна собственост над ресурсите и средствата за производство на блага. Чрез тази частна собственост капиталистът автоматически се превръща в собственик и на произведените блага, от които обществото неотменимо се нуждае. И не на последно място, частната собственост го прави и работодател, който се разпорежда с правото на труд като наема, уволнява работници и ги експлоатира. По такъв начин капиталистът се превръща в частен собственик и на труда, единствения източник за препитание в съвременото общество, с което в крайна сметка той става господар и над правото на живот на трудовите хора.

 Достатъчно дългият исторически период на съществуване на капитализма позволява категорично да се направи извода, че той е по-хаотичната, по- трудно управляемата, по-неконтролируемата и по-трудно коригируемата система за стопанска дейност за обществото в сравнение със социализма. Частнособственическата разпокъсаност на икономиката и разхождащите се интереси на отделните собственици го правят почти неуправляема система за производствена дейност във всеобщ интерес. Ето защо някои автори с право го наричат макроикономически анархизъм.

  Задължително трябва да се оттчете и ролята на основния закон на капитализма, който гласи, че главната движеща сила за икономическата активност на капиталистическата класа е неудържимият й нагон към максимална печалба. Тази на пръв поглед невзрачна дефиниция обяснява абсолютно всичко, което става при капитализма.

  Тя дава отговор на фундаменталния въпрос: защо дейността на капиталистическата икономика и интересите на обществото се разминават? Простото обяснение, на което не се дава необходимата гласност е, че производството на стоки за капиталиста според закона за максималната печалба не е дейност, която той извършва за удовлетворяване на нуждите на обществото, а лично производство на печалба. Собствените му предприятия за него са не заводи за стоки, а фабрики за пари. В тях той вкарва като суровина заети на кредит от банката пари, за да ги превърти през производствения цикъл и да ги получи обратно от пазара с печалба. В този кръговрат на парите банките играят ролята на склад за финансова суровина, стоките са междинен продукт, а обществото с неговите нужди е пазарният ресурс, осигуряващ извличането на печалбата.

  Завладяващата игра на «make money»(правенето на пари) превръща капиталиста в хазартно зависима и социално нечуствителена личност, която не се вълнува от потребностите на неплатежоспособните, социално слаби слоеве от обществото, които не могат да му платят цената на пазара и да гарантират преследваната печалба. Този факт означава нещо изключително важно — капиталистическата икономика работи не за цялото общество, а само за богатата му, платежоспособна прослойка.

 Тези, а и други подобни изводи, пораждат съвсем основателни въпроси за легитимността на капитализма като система за обществена организация:

         1. Полезен ли е капитализмът за обществото като цяло?

         2. Законно ли е частното владение на ресурси и средства за производство на  блага, които би трябвало да ползва цялото общество?

         3. Законно ли е правото на експлоатация (т.е. на декриминализирано  ограбване), ако тя представлява рекет над нуждите на хората на основата на частната собственост.

         4. Законно ли е притежанието въобще на едра частна собственост, ако по обем и стойност тя не може да бъде легитимно придобита с личен труд и средства от никое физическо лице?

 Тези въпроси трябва настоятелно да се поставят на вниманието на манипулираното общество, за да може най-после да се осъзнае, че капитализмът е криминална по същество система. Този очевиден, но и старателно прикриван факт, косвено се признава и от самите капиталисти, ако бъдат запитани за първия им милион. Криминалният генезис на забогатяването си те наричат благозвучно «първоначално натрупване на капитала». Но проблемът с криминогенния характер на капитализма не приключва само с първоначалното забогатяване. Всяко по-нататъшно увеличение на богатството също е от криминално естество и се осъществява чрез експлоатация, която си е псевдозаконно ограбване. Бизнесотношения на границата на закона също не са рядкост при капитализма. Тогава съвсем не е за очудване, защо, въпреки пропагандните призиви за прозрачност, дейността на капиталистите винаги е обгърната във воала на непроницаема фирмена и банкова тайна. Факт е, че в трезорите на световните банки днес са скрити повече престъпления, отколкото в криминалните архиви на която и да е държава. Всичко това превръща шумните декларации на апологетите на капитализма за морал,  законност, права на човека, свобода и демокрация в отблъскваща демагогия и лицемерие, зад които се крие криминалната същност на системата. Ето защо, идеята за хуманно и социално справедливо общество, от дълбока древност занимава най-светлите умове на човечеството.






Тагове:   123,   678,


Гласувай:
13


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Тази
04.06.2012 11:21
Тази криза е началото на края за Капитализъма. Поздрав за точната оценка на капитализма.
цитирай
2. venziko - Да така е
04.06.2012 11:23
капиталистическата икономика работи не за цялото общество, а само за богатата му прослойка.
цитирай
3. анонимен - Еееех venziko, чети историята, ...
04.06.2012 11:34
Еееех venziko , чети историята , брат. Ще ти помогне много да пишеш по-малки глупости...Може би...
цитирай
4. анонимен - Gospod, ako slushashe kuchetata ot ...
04.06.2012 11:36
Gospod ,ako slushashe kuchetata ot nebete shteshe da vali pastarma!!!!!!!!!!!
цитирай
5. venziko - Не е глупост
04.06.2012 11:36
Времето ще покаже кой е бил прав.
цитирай
6. анонимен - Predi 89 g
04.06.2012 12:30
Predi 89 g v Balgaria jivota si beshe super.vseki imashe rabota i pari, a sega e totalna mizeria
цитирай
7. анонимен - всичко написано е вярно за съжаление
04.06.2012 12:39
Истината според мен се състои да се вземат най-добрите черти на капитализма (правото на собственост, стимула да работиш повече за да повишиш своето благосъстояние) и най-доброто от капитализма- безплатно образовани и здравеопазване и пр.
Безграничната лакомия и алчност на капитализма ще съсипе човешката раса. Не случайно част от американските милиардери призовават да им вдигнат данъците. Осъзнават че ще ги връхлети революционна вълна и ще загубят всичко което имат. По спомен , Б. Обама беше казал "Дали ще имаш 10 или 100 милиона $ ти си еднакво богат...".
цитирай
8. анонимен - Прав си за всичко, с изключение на последното!
04.06.2012 12:40
Не ни трябват никакви- ИЗМИ почече, истината е в РЕСУРСНО БАЗИРАНА ИКОНОМИКА, чиито основи е положил Жак Фреско!

http://www.youtube.com/watch?v=gHLccqohh30
http://www.youtube.com/watch?v=U4nhuafVYFc&feature=relmfu
1, 2 , 3, 4, и 5
цитирай
9. анонимен - Проблемът не е в системата като и...
04.06.2012 12:46
Проблемът не е в системата като идеология, а в хората. Каквато и да е системата, щом мисленето е хищническо, то ще си намери пътя да излезе. Човешката природа е егоистична. Не се сещам за някой, който не би се възползвал от възможността да да си "уреди" живота, ако му се отвори възможност. Излиза, че всички в мислите си сме капиталисти. Само дето ако не можем да реализираме "капиталистическата мечта"- оп , ставаме социалисти. Защо? Ами защото точно на нас капитализма не ни се е усмихнал!
цитирай
10. анонимен - Поредната
04.06.2012 13:01
Реклама на социализма. Пълно е с комунисти в България
цитирай
11. анонимен - Да
04.06.2012 14:13
основния закон на капитализма, който гласи, че главната движеща сила за икономическата активност на капиталистическата класа е неудържимият й нагон към максимална печалба. много точно
цитирай
12. анонимен - Коментар
04.06.2012 14:15
Анализът, който правите е правен във всяка Политикономия на Капитализма. Има много неща, които Ви съветвам да прочетете - не от интернет. Ще Ви бъде интересно, но е доста по-различно от това, което пишете.
За Социализма - явно не сте живели достатъчно в него или въобще не сте живели в него. Уравновиловката при социализма убива движението напред и в един момент обществото стига до фаза, че всички имат пари, но няма какво да купят.
Вие черпите информация за капитализма само от уродливата му форма в България. Всъщност и българския социализъм беше доста уродлив.
Но мога да кажа, че образователната система на социализма беше много добра. Но и немската образователна система ( в капиталистическа Германия) е много добра. По-скоро е въпрос на манталитет и държавност.
Финансовите проблеми на света са по-скоро свързани с ненаситното желание на управляващите ( във всяка страна) за харчат повече от колкото събират от данъци и такси. Пак ще ви посоча Германия за пример. Замислете се защо германците искат финансова дисциплина, а гърците не искат.
Апропо, предполагам че малко знаете за гръцката Хунта. Попитайте някой по-възрастен. Гърците могат да бъдат въдворени само с Хунта.
Съжалявам ако съм Ви засегнал с нещо или обидил.
Владо
цитирай
13. анонимен - Сбъркана логика и храна за размисъл
04.06.2012 14:30
"Привилегироваността на капиталистическата класа се корени в правото на частна собственост над ресурсите и средствата за производство на блага." - средство за производство на блага е и труда. Ако отричате правото ми на собственост върху продукта на МОЯТ труд, нещо сте се объркал много. Изобщо логиката ви доста куца.

Само една вметка още - много може да се спори дали това е криза на "капитализма" (при все, че не става ясно вие какво си въобраязвате под тази дума), или на правителствената намеса в икономиката - помислете над проблема на централизираното парично предлагане и кое всъщност надува балони и създава кризи.
цитирай
14. tihatavoda - venziko - Провали се не социализмът въобще , а съветският социализъм .
04.06.2012 15:38
При недостиг на стоки и излишък на суровини , един пирон в повече е добре дошъл .Проблемът настъпва , когато социалистическите пирони се произвеждат вече в излишък , а лошите капиталисти започват да предлагат сто и кусур разновидности . И мерцедеси , за всеки случай . И неизчерпаемите богатства на най-напредничавите и непогрешимите се изчерпаха . Другото са спомени за пропуснатите възможности . А керванът си върви . Само преди десетина години величаещите се крещяха по стадионите : " Ние творим Историята ! ".....Но , напоследък имат други проблеми и нищо не творят . И все пак , в капитализма има нещо , което му дава предимство пред съветския социализъм- собствеността и управлението се сменят ,а когато престанат да се сменят , сменят собствениците с помощта на железни вили .... Е , това вече се е случвало на много места и по различно време , за последните две-три хиляди години ...
цитирай
15. анонимен - Солидарноста прави силата в най-богатите страни
04.06.2012 16:35
Финландия и Германия има социалистическо образование. В Англия и Франция има социалистическа медицина. Христос е бил за солидарното. Европа през 80те също. Капитализма е обратното на свободната пазарна икономика. И това го знаят в цял свят. Сега най-добрата медицина има Куба, защото имам солидарна медицина. След втората световна война на запад имаше повече социализъм, и това беше добре и за икономиката им. Трябва капитализма да се ликвидира с конституция. Да се въведе заплащане на трудът да е на стойност 70% от печалбата, и само 30% да е за инвеститора. Като фирмите не трябва да плащат данък. Те и без това не плащат и вършат корупция. Пък ако само гражданите плащат данък - тогава държавата ще почита трудещите се. Така няма да има нужда от синдикати. Ако печалбата е огромна тогава и заплатите ще са огромни.
цитирай
16. анонимен - Пазарната икономика на Адам Смит е ...
04.06.2012 16:50
Пазарната икономика на Адам Смит е СТОКА-ПАРИ-СТОКА. Капитализма е ПАРИ-СТОКА-ПАРИ. Едното води до натрупване на стока. А другото до натрупване на пари в инвеститора, и намаляне на парите в работниците, което води до криза на потреблението. Адам Смит смята парите да са само за обмен, иначе другото ще доведе до феодализъм. Пари, но без печалба. Макар че банките умножават парите предизвикват инфлация, едни пари ги дават много пъти - все едно печатат пари - това също не го е знаел Адам Смит. Или не го е взел под внимание. А то е важно за неговата теория. Това е фундаментална грешка.
цитирай
17. usandthem - При капитализма имаме експлоатация на човек от човека,
04.06.2012 18:10
при социализма е точно обратното ! :)
цитирай
18. toshotoshev - " venziko ", . . . СОЦИ...
04.06.2012 18:59
" venziko ", ... СОЦИАЛИЗЪМ И В МОМЕНТА ИМА, БЕ ПИЛЕ.
ФИНЛАНДИЯ, НОРВЕГИЯ, шВЕЦИЯ, ДОРИ ФРАНЦИЯ И ДОКОРО ГЪРЦИЯ БЯХА СОЦИАЛИСТИчЕСКИ ДЪРЖАВИ ...
АМА ТИ НЕ ИСКАш ТАКЪВ СОЦИАЛИЗЪМ, НАЛИ ?
ТИ ИСКАш КОМУНИЗЪМ КАТО В СЕВЕРНА КОРЕЯ.

SORRY ПИЛЕ, ТВОЙТА НЯМА ДА СТАНЕ.

АКО СЕ ПИТАш - ЗАщО НЯМА ДА СТАНЕ, ОТГОВОРА Е В УчЕБНИКА ПО НАЙ-НОВА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ.
вИЖДАш ЛИ ... РАБОТАТА Е ТАМ, чЕ ДА СЕ НАГЪЛТАш С КОМУНИСТИчЕСКИЯ МАНИФЕСТ НЕ Е ДОСТАТЪчНО, ЗА ДА ПОчНЕш ДА СПАСЯВАШ СВЕТА. кАКТО КАЗВАшЕ ДМИТРИ ИВАНОВ, ""ТРЯБВА ДА ИЗчЕТЕш ДВА ВАГОНА КНИГИ ПРЕДИ МНЕНИЕТО ТИ ДА ЗАПОчНЕ ДА СТРУВА НЕщО.""
МЛАД СИ ОщЕ, БЪДЕщЕТО Е ПРЕД ТЕБ ...

P.P
ТОДОР ЖИВКОВ НЕ Е ЖИВЯЛ ПО ВРЕМЕТО НА ХАН АСПАРУХ.
цитирай
19. анонимен - нещо си се объркал. това което се ...
04.06.2012 19:18
нещо си се объркал.това което се случва сега е криза на изродилия се капитализъм които по същество е по близо до комунизма от съветски тип,отколкото до класическия капитализъм.една малка група мега банкери,олигарси,си е присвоила правото да създава пари/стоиност/от нищото.фед на сащ е в ръцете на шепа евреи,които дърпат конците на полит.институции,манипулират "своб.пазар" и с силата на военната мощ налагат долара по света.не е необходимо да се открива наново топлата вода--страни като швеицария,австрия,финландия,скандин.страни и пр. отдавна са доказали че стихиите на свободния пазар могат и трябва да се подчиняват в интерес на обществото.в въпросните страни имаше и има повече "социализъм"отколкото в страните от бившия съветски блок.ясно е какво трябва да се направи--да се излезе от долара като св.резервна валута и да се замени от кошница нац.валути,строги регулации и забрани за всички чисто спекулативни,мошеннически,престъпни абракадабри на банките,закриване на офшорните зони,преразглеждане на правилата за своб.търговия/тук е достатъчно да се въведат строги и високи стандарти за качество на стоките внос и местно производство/и т.н.
цитирай
20. kostadin - Светът няма как да се оправи докато ...
04.06.2012 19:29
Светът няма как да се оправи докато използвате пари-независимо дали са златни ,книжни или електронни.Най паразитните организации са банките.Те са в основата на всяка алчност и криза.За всеки поискан на заем лев банките имат право да напечатат 10 нови лева Ужас Ние всички плащаме заеми на предприемачи решили да си пробват късмета използвайки нашата наивност и неосведоменост.
цитирай
21. анонимен - MINIO UISHIBA
04.06.2012 19:57
ave pkazvaite naprao ka tzaprosti hora ot selo za nas.imAME PADANLI IZVANZENI OBEKTI IMAE TAKVIZ TEHNOILOGI MOI I S IZVANEMNI SI GOVORAT,KVO TOLKOZ ,E KAT IMATE AMERIKANCI KO PO HORA OT NAS OT EVROPA LI STE KOI SAM AZ BUBA MARO GAZA TI DAI DRAV I STO GI POLZVATE ZA KONTROL A NE ZA SPIATELIAVANE TEZ MACSINKI NANO BOTI MOI DA LIKUVAT MOI DA N APRAYT I ROBI ZAVIS IKA SA OBARNATI A ONEZ NEAT SI DRYGA RABOTA MILIONERITE S GLUPOSTI SA ZANIMAVAT AMI RAZDAIT SI MILONITE ZA HRANA NA BEDNITE IO PECELETE NOVI LUDI HORA EI BILI GAI GLES SI RABOTA HAY MASKARA.
цитирай
22. анонимен - Аман от комунизирани съзнания.
04.06.2012 21:28
Я лихвата им била пречка в живота, я вярата, я "капитализма". Нищо различно от комустическите идиотии за премахване на бедността чрез премахване на богатите. Гарнирано със съответните брадати лъжи за прекрасния комунизъм, който не сме били забелязали...
цитирай
23. анонимен - При капитализма имаме експлоат...
04.06.2012 21:36
usandthem написа:
При капитализма имаме експлоатация на човек от човека, при социализма е точно обратното ! :)

Как "точно обратното" - на човека от човек ли?!? :)))
цитирай
24. zarenkow - Вярно е с тази подробност , че
04.06.2012 21:41
познатия ни социализъм е най идиотското което познавам. При капитализма , човека с парите , може да ги загуби ако не е стопанин и става обикновен пролетарий. При социализма може , не може - глупака управлява и вкарва всички в кюпа , защото от глупака по важен няма. При социализма селекцията не е на можещия , а на интриганта и праволинейния идиот. Бъдещето може да е някъде там където казваш , но не е това което казваш.
цитирай
25. анонимен - ave pkazvaite naprao ka tzaprosti ...
04.06.2012 21:41
анонимен написа:
ave pkazvaite naprao ka tzaprosti hora ot selo za nas.imAME PADANLI IZVANZENI OBEKTI IMAE TAKVIZ TEHNOILOGI MOI I S IZVANEMNI SI GOVORAT,KVO TOLKOZ ,E KAT IMATE AMERIKANCI KO PO HORA OT NAS OT EVROPA LI STE KOI SAM AZ BUBA MARO GAZA TI DAI DRAV I STO GI POLZVATE ZA KONTROL A NE ZA SPIATELIAVANE TEZ MACSINKI NANO BOTI MOI DA LIKUVAT MOI DA N APRAYT I ROBI ZAVIS IKA SA OBARNATI A ONEZ NEAT SI DRYGA RABOTA MILIONERITE S GLUPOSTI SA ZANIMAVAT AMI RAZDAIT SI MILONITE ZA HRANA NA BEDNITE IO PECELETE NOVI LUDI HORA EI BILI GAI GLES SI RABOTA HAY MASKARA.

На латиница, че не можеш да пишеш е ясно! Що не пробваш на български, може по да те разберем.
цитирай
26. анонимен - Суперпостинг! От начало до край ...
04.06.2012 21:48
Суперпостинг! От начало до край светата истина. Интересното тоя път е, че капитализма ще бъде изоставен в най-развитите държава поради невъзможността да се конкурират с БРИКС и в частност с Китай. Ще има опит да са спре процеса на разпад на капитализма чрез предизвикването на голяма (вероянто световна) война, но след нея нещата ще бъдат коренно различни от сега. Капитализмът ще просъществува максимум десетина години още.
цитирай
27. анонимен - Добра статия!
04.06.2012 21:53
Много правилен и точен анализ!

Капитализма, пазарната икономика , съчетани с ниският морал, от минал и сегашен тип, е най-голямото зло на Земята! Те водят до дивашка експлоатация, невъзвратими разрушения и смърт!

За сведение на някои ограничено мислещи:
това заключение няма нищо общо с бившият социализъм, а още по-малко с несъществуващият комунизъм!

.
цитирай
28. cicero7 - Социализма е типичната утопия, да ...
05.06.2012 00:42
Социализма е типичната утопия, да не говорим за крайната му форма комунизъм! Равномерното разпределение на благата в едно общество е не само несправедливо, а вредно и води до икономическа, морална и научно-технологична деградация. Когато някой работи малко, а друг повече, но накрая и двамата получават по равно то това е несправедливо, а този който е положил повече усилия след време стига до извода, че няма смисъл да се напряга и също започва да полага малко усилия. Основния и непоправим дефект на социализма е, че стимулира ниската производителност, тоест издига в култ мързела и назадничевостта! Основното предимство на икономиката в пазарни условия е свободата и личната стопанска инициатива, именно тя кара човечеството да се развива и прогресира. Няма идеална икономическа система, но капитализма несъмнено по-добрата система от социализма!
цитирай
29. анонимен - Динков
05.06.2012 00:53
Социализма просто не става, не го ли разбрахте. Отрече го времето, историята. А, че капитализма не е най-справедливата система, едва ли някой го твърди. Но никой не е дал в горните коментари разумно решение с какво да се замени. Капитализма наистина е зло но по-добро наистина не е измислено.
Ицко
цитирай
30. apostapostoloff - Този, който не харесва капитализма,
05.06.2012 05:52
да върви в Куба!
цитирай
31. анонимен - Ъхъ...
05.06.2012 07:59
apostapostoloff написа:
да върви в Куба!

Не ме прщай в Куба, за да не те пратя на майната ти! Пейзан!
цитирай
32. анонимен - Капитализмът е най-справедливата система.
05.06.2012 08:28
За разлика от комунизма, не забранява на никого да помага или облекчава положението на всеки, на когото съчувства. Комунистите обаче са лицемерни садисти, които предпочитат да клеветят всеки, който навежда на мисълта за лицемерието и користта им. Затова комунист никога не помага от собствения си доход, а иска това да става от държавния. Като за капак, иска да получава и заплата за това, че е "гарант" за тази помощ, което не му пречи никак да "забравя" за нея и дори за това "забравяне" да получава заплата.

Както пиперливо е казал народа: "Прост, пък му се ебе".
цитирай
33. анонимен - Хем да "помага" от общото, и никога от неговото,
05.06.2012 08:37
анонимен написа:
За разлика от комунизма, не забранява на никого да помага или облекчава положението на всеки, на когото съчувства. Комунистите обаче са лицемерни садисти, които предпочитат да клеветят всеки, който навежда на мисълта за лицемерието и користта им. Затова комунист никога не помага от собствения си доход, а иска това да става от държавния. Като за капак, иска да получава и заплата за това, че е "гарант" за тази помощ, което не му пречи никак да "забравя" за нея и дори за това "забравяне" да получава заплата.

Както пиперливо е казал народа: "Прост, пък му се ебе".


хем само на когото той иска, хем само когато той си поиска, хем неговото никога да не се губи, а той да печели винаги - дори и когато другите губят от безумията му...
Колко лъжлив, мазен и лицемерен трябва да е човек, за да харесва нещо подобно?
цитирай
34. voulgaros - ИСКАТЕ ЛИ ДА ЗНЕТЕ ЗАЩО НАИСТИНА НЕ ...
05.06.2012 08:52
ИСКАТЕ ЛИ ДА ЗНЕТЕ ЗАЩО НАИСТИНА НЕ МОЖЕ ДА ИМА РЕАЛЕН СОЦИАЛИЗЪМ И
КОМУНИЗЪМ ОТ НАУЧНО-ТЕОРЕТИЧЕН ВИД КАКТО Е ОПИСАН В КНИГИТЕ...

ТОВА ВАШТО БЕШЕ ДИВ ПАН СЛАВЯСНКИ ШОВИНИЗАМ И НАЦИОНАЛИЗЪМ И ВОЕННИЗИРАН СЪВЕТСКИ ТАТАЛИТАРИЗЪММ-----А ТОВА НЕЕ КРАИНАТА ЦЕЛ НА КОМУНИЗМОС.....

ТОВА СИ БЕШЕ ВАШЕ ВИЖДАНЕ ЗА КОМНУНИЗМА----ПАН СЛАВЯНСКИ СЪВЕТСКО ВИЖДАНЕ.....ДРУГИ ВИЖДАТ ПО ДРУГ НАЧИН И СОЦИОТО И КОМУНАЛИАТА..
цитирай
35. анонимен - НАПЪЛНО ВЯРНО О О О О О О О О !!!
05.06.2012 09:08
анонимен написа:
29. анонимен - Динков

Социализма просто не става, не го ли разбрахте.

Отрече го времето, историята.

А, че капитализма не е най-справедливата система, едва ли някой го твърди.

Но никой не е дал в горните коментари разумно решение с какво да се замени. Капитализма наистина е зло но по-добро наистина не е измислено.

Ицко


Всяко човешко общество търси своя път към по-доброто, по-правилното, към развитието си. Така е и със сегашното и в частност нашето бългрското общество.

Не се съмнявайте че път напред има. Днес или утре той, този път си идва. Нашето битие тук, долу на Земята е да го открием и да вървим по него.

И ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЗА ДУХОВНОТО. ТОВА Е ВЕЧЕ НАШАТА, БЪЛГАРСКАТА СИЛА.
цитирай
36. анонимен - 34. voulgaros - ИСКАТЕ ЛИ ДА ЗНЕТЕ ЗАЩО НАИСТИНА НЕ ...
05.06.2012 09:11
voulgaros написа:
ИСКАТЕ ЛИ ДА ЗНЕТЕ ЗАЩО НАИСТИНА НЕ МОЖЕ ДА ИМА РЕАЛЕН СОЦИАЛИЗЪМ И
КОМУНИЗЪМ ОТ НАУЧНО-ТЕОРЕТИЧЕН ВИД КАКТО Е ОПИСАН В КНИГИТЕ...

ТОВА ВАШТО БЕШЕ ДИВ ПАН СЛАВЯСНКИ ШОВИНИЗАМ И НАЦИОНАЛИЗЪМ И ВОЕННИЗИРАН СЪВЕТСКИ ТАТАЛИТАРИЗЪММ-----А ТОВА НЕЕ КРАИНАТА ЦЕЛ НА КОМУНИЗМОС.....

ТОВА СИ БЕШЕ ВАШЕ ВИЖДАНЕ ЗА КОМНУНИЗМА----ПАН СЛАВЯНСКИ СЪВЕТСКО ВИЖДАНЕ.....ДРУГИ ВИЖДАТ ПО ДРУГ НАЧИН И СОЦИОТО И КОМУНАЛИАТА..


Никакъв славянски шовинизъм, а си беше баш - комунизъм. Много ще се радвам Гърция да излезе от еврозоната и да покаже на света що е то комунизмос без славянски шовинизъм, ама не им отърва да изтърват цицките на ЕС дето други с труда си ги тълнят, въпреки тоталното олевяване на Гърция. Не, че гърците не са славяни, де - около два пъти повече от българите, даже.
цитирай
37. анонимен - Социализма направи сащ най бога...
05.06.2012 10:05
Социализма направи сащ най богатата държава. Който иска капитализъм да върви в индия. Куба има частичен комунизъм. Комунизма е демокрация Куба не е. Но е по голяма демокрация от българия. България достига нивото на БВП през 1989-та чак през 2004-та и то заради взети кредити от вън от 50-милиарда долара. Виетнам са комунистическа дърева и то със самоуправление.
цитирай
38. анонимен - Времето ще покаже кой е бил прав. ...
05.06.2012 10:47
venziko написа:
Времето ще покаже кой е бил прав.

Може би Джек Лондон "Желязната пета"?
цитирай
39. анонимен - Ъхъ, и аз чувах, че капитализъма е ...
05.06.2012 16:51
Ъхъ, и аз чувах, че капитализъма е загнил и още малко му остава - туй беше през 70-те години на миналия век. И гледай чудо - днес пак същото чувам. Обзалагам се, че след още 40 години пак ще може да се чуе същото, както и след още 40 - отново... :)
цитирай
40. анонимен - Капитализмът е творение на Дявола ...
05.06.2012 18:46
Капитализмът е творение на Дявола !

Той се опитва да измъкне човека от божествената му същност и да го върне обрано в животинското му състояние. Да замени Божия закон, със закона на джунглата.

Обаче в Библията е написано, "И създаде Бог Адам по свой образ и подобие".
Така че, предлагам всички патриотични сили в страната, всички хуманисти, както и Българската православна църква (поне доколко е останало от нея), като морални стожери на обществото (каквито би трябвало да са) да се обединят и да организират съпротива срещу всичко това.
цитирай
41. анонимен - Пфу
06.06.2012 00:47
А като се замисля, че можеше да се вържа на подобни глупости ако не бях учил икономика.
цитирай
42. анонимен - А като се замисля, че можеше да се ...
06.06.2012 04:14
анонимен написа:
А като се замисля, че можеше да се вържа на подобни глупости ако не бях учил икономика.


Там ти е грешката. Учебниците по икономика са пълни с лъжи.
цитирай
43. kostadin - За обединението се подава молба в ...
06.06.2012 11:21
За обединението се подава молба в провосл църква и се внасят 3000 евро депозитТака ако всеки внесе по такава сума банкноти ,ще намалим значението на .Събирайте и внасяйте пари в православната ни църква
цитирай
44. анонимен - Пфу
06.06.2012 22:54
Айде сега лъжи били, тя историята показва кое работи и кое не.
Едни основни учебници по икономика са ти по 700 страници, финансовите пазари и инструменти и те толкова, иконометрията към 1000, отделно ти трябват знания по статистика, история, и още доста... Не че размера на учебниците ги прави верни, искам да кажа че материала е адски много и трябва много труд за да се учи, за разлика от писането по блогове, и отхвърлянето му с лека ръка...
цитирай
45. kostadin - А като се замисля, че можеше да се ...
07.06.2012 13:58
анонимен написа:
А като се замисля, че можеше да се вържа на подобни глупости ако не бях учил икономика.

И какво научи?
Разбра ли поне ,че минат не минат 10 години и се появява нова икономическа теория Разбирашли какво означава думата теория и какво значи дадена теория да се сменя от нова
цитирай
46. dokumentalni - Mного добро! Браво на автора!
09.06.2012 16:14
Mного добро! Браво на автора!
цитирай
47. krizata - Поздрави за статията! Прияте...
09.06.2012 17:59
Поздрави за статията!
Приятелско!
цитирай
48. анонимен - ЦЕНТРАЛЕН КОМИТЕТ НА СЪЮЗА НА КО...
09.06.2012 21:37
ЦЕНТРАЛЕН КОМИТЕТ НА СЪЮЗА НА КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

ПОЗИВ- ОБРЪЩЕНИЕ


СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ, БРАТЯ И СЕСТРИ,
НАС НИ ИЗЛЪГАХА!



БЪЛГАРИЯ ПРЕЖИВЯВА ТЕЖКИ ДНИ !


НИЕ ИМАХМЕ
Развита индустрия - електроника , машиностроене , химическа промишленост , черна и цветна металургия , оръжейна промишленост , фармация , селскостопанско машиностроене , миннодобивна промишленост, текстилна и шивашка промишленост.......

СЕГА НЯМАМЕ !

НИЕ ИМАХМЕ
Модерно земеделие , животновъдство , хранително-вкусовата промишленост и собствена продоволствена база.

СЕГА НЯМАМЕ !

НИЕ ИМАХМЕ
Напълно безплатно и достъпно здравеопазване , което осигуряваше 75 години средна продължителност на живота .

СЕГА НЯМАМЕ !

НИЕ ИМАХМЕ
Напълно безплатно и достъпно образование .

СЕГА НЯМАМЕ !

НИЕ ИМАХМЕ
Гарантиран труд и пенсии , социална защита , почивно дело.

СЕГА НЯМАМЕ !

НИЕ ИМАХМЕ
Култура , изкуство и спорт измерващи се със световните човешки постижения.
СЕГА НЯМАМЕ !

НИЕ ИМАХМЕ
Академични институти , университети , отраслови и териториални производствени научни и развойни звена.
СЕГА НЯМАМЕ !

цитирай
49. анонимен - НИЕ ИМАХМЕ Високо професионална ...
09.06.2012 21:40
НИЕ ИМАХМЕ
Високо професионална и надеждна система и гаранции за социална и национална сигурност.
СЕГА НЯМАМЕ !






НИЕ НЯМАХМЕ
Всеобхватна криза в икономиката , политиката и морала , довели да разделяне на обществото болно от злоба , гняв и нетърпимост.

СЕГА ИМАМЕ !

НИЕ НЯМАХМЕ
Уродлива бедност , глад и недояждане.
СЕГА ИМАМЕ !

НИЕ НЯМАХМЕ
Политическа класа , която ни управлява бездарно , с интриги , разделяне и противопоставяне на обществото.
СЕГА ИМАМЕ !

НИЕ НЯМАХМЕ
Стотици хиляди граждани лишени от здравеопазване , образование , култура.
СЕГА ИМАМЕ !

НИЕ НЯМАХМЕ
Бандитизъм , корупция , проституция , наркомании и принудителна миграция.
СЕГА ИМАМЕ !



КАКВО СПЕЧЕЛИХА УПРАВЛЯВАЩИТЕ?

Те постигнаха изгода за себе си и за своите фамилии като варварски присвоиха огромни банкови , финансови , индустриални и аграрни активи.

КАКВО ЗАГУБИХА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ?
Без да питат българския народ те наложиха един „уродлив” модел на общество, в което съсипаха всичко, до което се докоснаха – училище , семейство , църква , държава, индустрия, земеделие ... Така те се разобличиха политически и морално , поради което не могат да бъдат повече граждански и духовни лидери на България .

цитирай
50. анонимен - КАКВО ЗАГУБИХА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ?...
09.06.2012 21:42
КАКВО ЗАГУБИХА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ?
Без да питат българския народ те наложиха един „уродлив” модел на общество, в което съсипаха всичко, до което се докоснаха – училище , семейство , църква , държава, индустрия, земеделие ... Така те се разобличиха политически и морално , поради което не могат да бъдат повече граждански и духовни лидери на България .

Не можем повече да чакаме и да отстъпваме , защото това означава да загубим България и бъдещето на нашите деца.

Злото настъпва, когато мълчим !

БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ТРЯБВА ДА СЕ БОРИ ЗА ЖИВОТА,
ЧЕСТТА И ИМОТА СИ !

Като партия на държавността и закона Централният комитет на Съюза на комунистите в България предлага да се организира

национален граждански референдум:
„БЪЛГАРИЯ НАКЪДЕ – СОЦИАЛИЗЪМ ИЛИ КАПИТАЛИЗЪМ?”

Резултатите от този референдум като израз на съгласуваната воля на гражданите да се приемат като основа за изготвяне и приемане на устройствени закони на Република България!

КОГАТО ДЪРЖАВАТА Е НА КОЛЕНЕ, НАРОДЪТ
ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПРАВИ!

Това е нашето послание!


СЪЮЗ НА КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
гр. София , бул. „Евлоги Георгиев „ № 169
e-mail : skbul@abv.bg ; www.komunisti.eu
цитирай
51. анонимен - истината тук http://www. 5strike. ...
10.06.2012 14:06
истината тук http://www.5strike.com/bg/invitation/bylink/74632
цитирай
52. анонимен - Хайде де!
15.06.2012 20:56
Защо всичко бива свеждано до дилемата капитализъм-социализъм,след като едното е частен а другото държавен капитализъм?! Има и трета алтернатива която не само гарантира абсолютната равнопоставеност,не само социалната справедливост,но и възможно най бурните темпове на общочовешки прогрес ! Хайде да видим дали интелектулните ви възможности ще ви помогнат да проумеете за какво всъщност става въпрос !?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: venziko
Категория: История
Прочетен: 532018
Постинги: 106
Коментари: 199
Гласове: 640
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930